Top

Erik Parker: Preklopni zaliv, 2016

Erik Parker je znan po svoji pisani paleti in zvitih motivih, ki črpajo navdih iz različnih elementov; od ameriške subkulture, stripov in hip hopa do težke umetnostno-zgodovinske tradicije, med drugim Pabla Picassa, Francisa Bacona in Roya Lichtensteina. Njegove akrilne slike so sestavljene iz kaosa in razdrobljenosti, popolnoma uravnotežene v mešanici barv.

‘Switchstance Bay’ razkriva Parkerjevo tropsko vesolje iz leta 2014; Odpor do tujcev, prej videno le na dvodimenzionalni površini. Ob vstopu v navidezno resničnost se udeleženci na prvi pogled znajdejo v bujnem okolju s živahnimi in nenaravnimi barvami – umetni raj, ki ga je ustvarila Parkerjeva domišljija.

Vendar pa se prizor hitro spremeni v distopijo, obenem zavedajoč se, da so morda perspektive in posledice podnebnih sprememb in okoljskih problemov. Vijolična voda, psihedelična barva dreves, njihovih listov in cvetov ter neresnične sence vas pripravijo k preizpraševanju, ali je to pogled na čudno utopijo ali distopijo. Glasba stare šole v ključu sinhronizacije in poševnice, ki se spremeni vsakič, ko pridete skozi vrata jame in prispete do obale, poudarja nenavadno vzdušje. Ne glede na vaše počutje ob postavitvi pa gre nedvomno za fascinantno pionirsko virtualno resničnost.