Top

Tony Oursler: Spacemen R My Friended/’Vesoljski moški so moji prijatelji’, 2016

Delo Tonyja Ourslerja je raziskovanje človekovega uma in zgodbe. Gledalca vabi, da sledi Georgeu Adamskemu, ‘kontaktni osebi’, ki trdi, da je prva oseba, ki je videla in se pogovarjala s tujci in celo obiskala druge planete.

Tony Oursler je vedno raziskoval in uporabljal sodobno tehnologijo tako v svoji umetnosti kot za vir navdiha. Umetniško delo navidezne resničnosti je torej naravni podaljšek njegove prakse. ‘space men r My friended’/’Vesoljski moški s moji prijatelji’ izhaja iz poti, ki jo je Oursler ubral z Imponderable and the Imponderable Archive/Neizogiben in neizmeren arhiv, prikazanim v MoMA in Hesselovem muzeju umetnosti na Bard College v New Yorku, in raziskuje medsebojno povezane znake, povezane z izvorom fotografij neznanih letečih predmetov.

Glavni lik v umetniškem delu navidezne resničnosti, “space men r My friended”, je poljski priseljenec prve generacije in eden vodilnih osebnosti NLP-jev, ki je domnevno prvi fotograf NLP-ja. V tridesetih letih 20. stoletja je George Adamski med Prohibicijo z vladno licenco nekaj zaslužil z vinarstvom. Po koncu prohibicije je Adamski izgubil donosni zaslužek in se z ženo Mary Shimbersky in nekaterimi bližnjimi prijatelji preselil na ranč v bližini kalifornijske gore Palomar, kjer so svoj čas posvetili študiju religije, filozofije in kmetovanja. Na tem območju je Adamski leta 1946 prvič videl veliko ’matično ladjo’ v obliki cigare. Leta 1947 je Adamski uspel fotografirati ladjo, leta 1950 pa je, potem ko je v preteklih letih videl več NLP-jev, fotografiral, za kar je domneval, da je šest NLP-jev na nebu. Dve leti po tem, ko so Adamski in njegovi prijatelji na nebu v puščavi Kolorado opazili še en predmet v obliki podmornice, iz katerega se je izkrcala izvidniška ladja, je Adamskega poklical venuzijanski pilot imenovan Orthon. Po prvem srečanju z NLP-ji je Adamski začel predavati o svojih izkušnjah in paranormalnih dejavnostih.