Top

Spletna delavnica animacije: Gibljiva grafika

Sreda / 09.12.2020 /  6:00pm  @ZOOM

Motion ali gibljiva grafika je animacija, ki ustvarja iluzijo – od gibanja do vrtenja – običajno pa je uporabljena v multimedijskih projektih v kombinaciji zvokom. Motion grafika je največkrat predvajana po elektronskih medijih, vendar jo je možno predvajati tudi z ročnimi ali motornimi tehnikami, kot so thaumatrope, phenakistoscope, stroboskop, Zoetrope in flip knjiga. Izraz razlikuje statične grafike od tistih s preobrazbo skozi čas, ne da bi preveč določal obliko. Gibljiva grafika presega najpogosteje uporabljene metode posnetkov in animacije. Gibljiva grafika se od značilne animacije razlikuje po tem, da ni zasnovana izključno na zgodbah in pogosto predstavlja animirane abstraktne oblike in like, kot so logotipi ali elementi logotipa. Čeprav lahko katerokoli obliko eksperimentalne ali abstraktne animacije imenujemo gibljiva grafika, se izraz izrecnejše nanaša na komercialno uporabo animacije in učinkov za video, film, TV in interaktivne aplikacije. Odkar je gibljiva grafika prvič stopila na sceno, se razpravlja o meji med njo in popolno animacijo. Gibljiva grafika je animacija, vendar je njena glavna komponenta besedilo. V bistvu gre za animirano grafično oblikovanje. Gibanje grafike je način komunikacije z gledalcem in zgodbi doda globino. Učinkovita grafika nam skupaj z glasbo lahko lažje posreduje sporočila. Gibljivo grafiko uporabljamo za ustvarjanje oglasov, zaporedja naslovov za filme, video posnetkov in za izmenjavo informacij.

ZOOM povezava:  https://zoom.us/j/97719112344


Z veseljem napovedujemo spletne delavnice ustvarjalnih računalniških tehnik, ki jih bosta vodila animator, video- in multimedijski umetnik Jože Slaček in videograf, fotograf, grafični oblikovalec ter ilustrator Kristijan Robič. Na delavnici bosta udeležencem posredovala značilnosti ustvarjalnih projektov narejenih z uporabo predhodno posnetih filmskih ali video sekvenc, ki jih prerišemo v animirane slike. Delavnica bo potekala preko medmrežne strani, na kateri bodo podani opisi različnih tehnik od snemanja, spreminjanje posnetka v nize slik za risanja, sintetičnih in kolažnih tehnik za animiranje.

Prijave na delavnice potekajo do ponedeljka, 23. novembra (v kolikor boste zamudili datum, nam vseeno pišite), na e-naslov irena.boric@kibla.org. Delavnice so brezplačne.