Top

Mark Farid: Seeing I – The Other

 

Projekt Seeing I: The Other se osredotoča na resnična življenja posameznikov, ki niso niti senzacionalna niti spektakularna in raziskuje družbeno dinamiko v letu 2020; kako različne kulture, družbe in jeziki vplivajo na zavedanje samega sebe in – zlasti med pandemijo koronavirusa –  na sposobnost deljenja izkušenj in sveta le z uporabo digitalnih tehnologij.

Seeing I: The Other prikazuje življenja različnih ljudi z vsega sveta. Njihova življenja so predvajana na spletu v obliki prvoosebnega 360-stopinjskega videa, katerega snemanje je potekalo neprekinjeno, 24 ur na dan. Projekt raziskuje, kako se ljudje odzivajo na neprekinjen in nenehen samonadzor, hkrati pa preizkušajo prilagojene tehnologije v resničnih okoliščinah. Seeing I: The Other je raziskovalni del Faridovega večjega projekta Seeing I (2021). Farid bo živel v koži specifičnega posameznika, Drugega, 24 ur na dan, dva tedna v navidezni resničnosti, in doživljal le tisto, kar doživlja Drugi.

Po navdihu Eksperimenta v zaporu Stanford psihologa Philipa Zimbarda (1971), Simulakra in simulacije filozofa Jeana Baudrillarda (1981) in dela umetnika Josha Harrisa Tišina: Živimo v javnosti (1999) bo Seeing I umetnika Marka Farida omejil na galerijski prostor, kjer bo podvržen simuliranemu življenju projektnega Drugega. Kako bo neprekinjen tok umetnih pogledov in zvokov začel vplivati na umetnikov lastni notranji monolog glede na to, da odnos z Drugim ne obstaja? Mark Farid v času trajanja projekta ne bo imel stikov z ljudmi, ki bi bili pomembni (prisotni) v njegovem resničnem življenju. Na ta način bo njegov posredni odnos z Drugim postal osrednja pripoved tega umetniškega projekta. Projekt Seeing I dihotomijo prirojeno-ali-privzgojeno prilagodi digitalni dobi, pri čemer obravnava vprašanje, kolikšen delež posameznika je prirojeni jaz in kolikšen delež je posledica okolja in kulture. Kako bo teh 14 dni spremenilo Faridovo gibanje, njegove posebnosti, njegovo osebnost in predvsem njegov način razmišljanja? Ali bo brez možnosti svobodne odločitve o tem, kdo in kakšen je, Faridova zavest dovolj, da prepreči bistvene spremembe?

Rezidenca European Media Art Platforms je Faridu prvič omogočila, da je preizkusil uporabo posebej izdelanega snemalnika, kar mu bo omogočilo razumeti, kako osebne lastnosti, različne kulture in lokacija udeležencev vplivajo na končni izbor Drugega za Seeing I (2021). Farid je prosil udeležence, naj preprosto nosijo snemalnik in živijo svoje življenje, kot bi ga sicer.

 

Ibrahima

Kot prvo bo na spletnem mestu www.seeing-i.com in spletni strani www.kiblix.org prikazano življenje Ibrahime (36), prosilca za azil iz Zahodne Afrike. Ibrahima se je preselil na severovzhod Anglije, da bi ubežal vojni, vlada Združenega kraljestva pa mu je dodelila pravico do bivanja za nedoločen čas, ki mu jo je leta 2008 preklicala. Kljub temu da mu je bila po sodnem procesu leta 2015 pravica do bivanja za nedoločen čas povrnjena, mu niso vrnili potnega lista ali dodelili nacionalne številke zavarovanja. Posledično Ibrahima zadnjih 12 let ni mogel delati, zapustiti Združenega kraljestva in videti svojih otrok.

 

Graham

Graham zadnjih devet mesecev živi v varovanem stanovanju, hkrati pa ne more zakonito delati. Marca 2020 je bil Graham, električar pripravnik, zaradi nerazumnega vedenja pridržan in hospitaliziran. Po dveh tednih bojevanja s sodnimi mlini zaradi neupravičenega pridržanja, je bil izpuščen, kljub temu pa mu je bilo odrejeno dve leti živeti v varovanem stanovanju. Ker ni mogel delati, dokler ni prejel ocene o sposobnosti za delo, je bil za nedoločen čas prisiljen prejemati socialno pomoč. Mineva že 11 mesecev, odkar je bil Graham prvič hospitaliziran in prisiljen prenehati delati, a še vedno čaka na datum naslednjega ocenjevanja.


Umetnik in producent: Mark Farid
Razvoj komercialno kupljenega snemalnika: Orange
Producenta: Peter Zorn in Marcie Joist


Projekt umetnika Marka Farida Seeing I: The Other (2020) je rezultat spletne rezidence v okviru European Media Art Platforms (Werkleitzu), ki je del programa Ustvarjalna Evropa, ki ga podpira Evropska unija.

 

www.seeing-i.com