Top

Sara Bezovšek in Dorijan Šiško


Katera je tvoja resnica?


video igra, 2021

Katera je tvoja resnica? je video igra Sare Bezovšek in Dorijana Šiška, skozi katero umetnica in umetnik raziskujeta ideje sodobne internetne družbe, ter stereotipno logiko video iger. Igralec_ka se skozi virtualni svet poda na informacijsko-ideološko pot, kjer z obiskovanjem tematskih lokacij in izbiranjem t. i. resnic odkriva svoj unikaten osebnostni profil.

Prostorsko-konceptualna zasnova sicer sledi klasični analogiji ledene gore, ki obenem aludira tudi na obskurnost in kulturno-ideološko logiko »resnic«, med katerimi igralec_ka lahko izbira in je razdeljena na dva dela: Svetli način/Light Mode na površju ter Temni način/Dark Mode, ki se odvija pod vodo, tukaj pa se nahajajo tudi najtemačnejše »resnice«. Igralec_ka se po t. i. »rumeni zidani cesti (pot do uspeha in bogastva)/Yellow Brick Road«, ki je sicer referenca iz Čarovnika iz Oza, poda na virtualno pot z vrha ledene gore, v globine raznih ideologij in se z njimi sooča predvsem vizualno. Ob poti igralca_ko spremljajo mémi, ki služijo kot neke vrste cestne označbe in hkrati še dodatno kontekstualizirajo lokacije in »resnice«. Skozi izbire oz. odločitve, ki jih igralec_ka sprejme na svoji poti, se ustvari njegov_n »profil«. Posledično se na podlagi individualne igralske izkušnje uporabniku_ci zgenerira personaliziran »konec«, ki je oblikovan po arhetipih različnih internetno-družbenih osebnostih 21. stoletja in so ironična refleksija današnje družbe.

Projekt se spogleduje s filozofskimi implikacijami obstoja različnih »resnic« v medijsko-socialni pokrajini postvirtualne, postinternetne družbe. Metafizični relativizem, ki so ga diagnosticirali francoski poststrukturalisti v drugi polovici 20. stoletja, je zdaj uveljavljen v praktični sferi. Toda dotični projekt se s tem stanjem ne le spogleduje, temveč ga tudi problematizira: ko se igralec_ka giba med posameznimi »resnicami« in jih izbira/nabira, namreč tudi participira pri njihovem oblikovanju, ohranjanju in širjenju in je tako del različnih, med seboj izključujočih se resničnosti. Tako je v Heglovskem smislu »ukinjen« koncept vsake od ponujenih ideologij kot zvezne, v paru z drugimi »resnicami« izključujoče se predpostavke.

Foto: Damjan Švarc © KID KIBLA.

Produkcija: Društvo za sodobno umetnost X-OP
Finančna podpora: Mestna občina Maribor