Top

Tanja Vujinović


Sfera3 – Infrastruktura

Sfera3, nadaljevanje serije MetaVrt, je virtualni futuristični vrt in ekosistem imaginarno-realnih stvari. Vsebuje majhne in velike instrumente – organizme: reaktorje, zbiralnike, večnamenske kapsule, sintetične rastline, asteroide in osrednji vodnjak za čiščenje vode in proizvodnjo energije. Predmeti Sfere3 nas vabijo, da se jim pridružimo v ekosistemu dejanskega in imaginarnega. Instalacija nam daje možnost, da razmislimo o naši tehnološki prihodnosti ter trenutnem stanju. Deli predmetov, kot žive hibridne stvari povezane v omrežja, prevzamejo del naših želja, ki jih načrtujemo v prihodnosti, in simulirajo prostor, ki je manj škodljiv za okolje. Sfera3 se zgleduje po analognih lokacijah na Zemlji, kjer se izvajajo simulacije, vaje in raziskave, kot so Rio Tinto v Španiji ali polja v Matisu na Islandiji.

V virtualnem svetu Sfere3 so poleg številnih digitalnih strojev, ki so lahko molekulskih ali velikanskih dimenzij, tudi štirje asteroidi (Eros, Mithra, Golevka in Geographos). Zaradi možnosti trka z Zemljo so velika grožnja človeštvu, vendar nam hkrati dajejo upanje, da bomo iz teh letečih planetarnih teles, ki se v velikem številu gibljejo po širnem vesolju, v bližnji prihodnosti lahko črpali na videz neskončne zaloge kovin, redkih mineralov in vode. Že sama misel, da bi lahko svoje razvojne in gospodarske težave rešili s pridobivanjem tistih bistvenih naravnih elementov, ki počasi izginjajo na Zemlji, zveni kot utopija. Ne glede na to, kako neverjetno se to zdi, se v smeri pridobivanja potrebnih sredstev iz samotnih planetarnih teles, ki nas obdajajo, dogajajo ogromni premiki.

V virtualnem svetu Sfere3 večnamenske kapsule nosijo digitaliziran material in pripravljajo podlago za njegovo črpanje iz asteroidov. Zbiralci material zbirajo, reaktorji pa ga obdelujejo v vrsti različnih postopkov. Elementi, ki se pojavljajo v virtualnem prostoru, so zbrani iz različnih virov: trodimenzionalnih modelov asteroidov, zvokov Zemlje, videoposnetkov, fotografske in zvočne dokumentacije parkov ter materiala, posnetega v naravi po celem svetu, ki zajema obilico zvokov ptic, vode, žuželk, drugih živali in vetra. V procesu zbiranja in digitalizacije mikro dela sveta je bila uporabljena fotogrametrija kot način (nemogoče) digitalizacije živega, organskega in fizičnega.


3D oblikovanje, programiranje: Tanja Vujinović
Zvok: LUZ1E, Tanja Vujinović, freesound, Nasa (z dovoljenjem ekipe Electric and Magnetic Field Instrument Suite and Integrated Science (EMFISIS) Univerze v Iowi), BBC
3D modeli asteroidov (Eros, Geographos, Golevka, Mithra): Nasa
Izvršna produkcija: Tanja Vujinović, Jan Kušej
Svetovanje: Jan Kušej, Jelena Guga, Vid Podpečan, Nataša Todorović
Julian Weaver, umetnik in kustos, Finetuned Limited; dr. Gregor Primc, Oddelek za tehnologije površin, Institut Jožef Stefan; Rok Zaplotnik, Oddelek za tehnologije površin, Institut Jožef Stefan; dr. Zoran LJ. Petrović, SANU; Arijana Filipić, Oddelek za biotehnologijo in sistemsko biologijo, Nacionalni inštitut za biologijo; dr. Saša Novak, Odsek za nanostrukturirane materiale, Institut Jožef Stefan
Produkcija: Ultramono, 2020