Top

Mark Joseph Jeffery

Mark Jeffery je umetnik, ki deluje na področju performansa in umetniških instalacij, kurator in izredni profesor na šoli Art Institute of Chicago. Od leta 1994 do danes je Mark Jeffery razvil nekonvencionalno sodelovanje z vizualnimi umetniki, učenjaki, video umetniki, zvočnimi

Mark Jeffery je umetnik, ki deluje na področju performansa in umetniških instalacij, kurator in izredni profesor na šoli Art Institute of Chicago. Od leta 1994 do danes je Mark Jeffery razvil nekonvencionalno sodelovanje z vizualnimi umetniki, učenjaki, video umetniki, zvočnimi umetniki, novomedijskimi umetniki, plesalci, koreografi, kuratorji in pisatelji. Leta 2012 je soustanovil jezikovni, performativni in tehnološki kolektiv Anatomical Theatres of Mixed Reality (ATOM-r). ATOM-r je premierno predstavil prvo delo The Operation leta 2014, leta 2017 pa Kjell Theøry, performans in razstavo, ustvarjeno v okviru dveh rezidenčnih bivanj v The International Museum of Surgical Science in The Graham Foundation. Kolekitv ATOM-r trenutno raziskuje in razvija nov umetniški projekt Rhinestone Cowboy, ki naj bi ga končali pozimi l. 2021. Mark je tudi organizator trienalnega festivala performansa IN>TIME, ki ga gostijo številna prizorišča v Chicagu. Zadnja izvedba festivala je bila pozimi 2019. Mark je bil od leta 1996 do leta 2009 član mednarodno priznane skupine Goat Island Performance Group. Njegove nedavne razstave in performansi so se med drugimi odvili v: Graham Foundation, Chicago, Victoria in Albert Museum, London, Chisenhale Dance Space, London, Alfred De Vrove, Praga, International Museum of Surgical Science, Chicago, Performance Arcade, Wellington, NZ, Australian Center for Moving Image, Melbourne in 606 Trail, Chicago.

Od poletja 2019 sodeluje s Shannon Stratton, Kelly Kaczynski in Kelly Llyod pri triletnem raziskovalno-razstavno-performativnem projektu v The Poor Farm v Wisconsinu, ki bo rezultiral v obsežni razstavi, ki bo na ogled poleti 2022.

Od poletja 2018 je Mark v svojem domu, v četrti Ukrainian Village v Chicagu, ustvarjal performanse in vzpostavil razstavni prostor Ohklahomo. Nov prostor omogoča povezovanja in sodelovanja med uveljavljajočimi se in že uveljavljenimi umetniki, ki lahko tako ustvarjajo nova eksperimentalna umetniška dela, ki pa vedno vsebujejo element večerje.