Top

Igor Štromajer: 3ixFń-Qé3=Miá+ Delavnica algoritmične in proceduralno generirane poezije

Torek / 09.03.2021 /  6:00pm  @ ZOOM

Delavnica je praktične narave, kar pomeni, da je poudarek na praktičnem delu udeleženk in udeležencev. Kratek uvod v delavnico obsega informacije o zgodovini in razvoju avtomatiziranega avtorskega pisanja in avtomatov nasploh, udeleženkam in udeležencem pa omogoči vpogled v predzgodovino algoritmične poezije in proceduralnega umetniškega pisanja.

Osrednji del delavnice je praktični prikaz delovanja računalniških algoritmov s poudarkom na tistih, ki so, tudi modificirani, primerni za literaturo in literarno ustvarjanje. Udeleženke in udeleženci najprej spoznajo računalniške in programerske osnove, nato se lotijo praktičnega dela, raznovrstnih načinov programiranja, kombiniranja, izbiranja in sestavljanja algoritmične poezije. V drugem delu se osredotočijo na proceduralno generirano računalniško poezijo, na uporabo raznovrstnih tehnologij, formatov, besedilnih procesorjev, aplikacij in drugih programskih ter spletnih orodij, ki so na voljo za kreiranje tovrstne literature. Udeleženke in udeleženci v času delavnice pripravijo lastne krajše ali daljše poskuse algoritmične ali proceduralno generirane poezije, o katerih nato skupaj diskutiramo, jih poskušamo ovrednotiti in postaviti v kontekst. To je najdaljši, najbolj praktični, hkrati pa tudi najbolj oseben del delavnice, saj predpostavlja individualno obravnavo s sodelovanjem vseh udeleženk in udeležencev.

V zaključku preletimo tudi nekaj praktičnih primerov svetovno uveljavljenih avtoric in avtorjev tovrstne literature, predvsem poezije, nekaj odličnih primerov pa imamo tudi v Sloveniji.

Za udeležbo na delavnici ni potrebno računalniško ali programersko predznanje, dovolj so zgolj računalnik, internetna povezava, katerikoli brskalnik in katerikoli urejevalnik besedil. Delavnice so sestavljene iz dveh srečanj, vsako traja dve uri, potekale pa bodo preko spletne platforme ZOOM. Prijave sprejemamo do 5. 3. 2021, na naslov irena.boric@kibla.org. Udeležba je brezplačna.

9. 3. 2021, ZOOM povezava: https://zoom.us/j/92241813532