Top

Untold Garden: Skiljelinjer
(Linije razmejitve)

Povezava do projekta: http://skiljelinjer.untold.garden/

Skiljelinjer, švedsko za “Linije razmejitve”, je raziskovalni projekt, ki raziskuje agonizem v kolektivnih umetniških in oblikovalskih procesih. Agonizem je alternativni postopek odločanja, ki ga vodijo polemike namesto konsenza.

“Vse oblike konsenza nujno temeljijona izključevanju.” Chantal Mouffe

Projekt raziskuje načine, na katere bi politične teorije Chantal Mouffe o agonistiki in agonistični logiki lahko vodili skupne procese oblikovanja znotraj in zunaj okvirov urbanističnega načrtovanja. Raziskovalni proces v tej fazi temelji na razvoju in uporabi spletne aplikacije v navidezni resničnosti, s pomočjo katere udeleženci soustvarjajo in glasujejo o oblikovalskih predlogih. Predlogi so filtrirani, odvisno od razmerja med glasovi za in proti, kar lahko vodi proces odločanja o projektu v razponu med konsenzom, neskladjem in nesoglasjem.

Pandemija je korenito spremenila naše dojemanje tega, kar imenujemo “dom”. V celoti se je preoblikoval v mesto potrošnje in prekarnega dela. Skupaj z uporabniki po vsem svetu in z uporabo aplikacije Skiljelinjer lahko kolektivno raziščete, kako bi lahko spreobrnili trenutno logiko domovanja kot mesta proizvodnje in potrošnje s kolektivnim ustvarjanjem novih orodij in intervencijami za neproduktivne načine bivanja in preživljanja prostega časa. Vabljeni, da sodelujete pri prvi iteraciji aplikacije Skiljelinjer.

Skiljelinjer ustvarjajo Untold Garden in Sebastian Dahlqvist s financiranjem Kulturbryggana.