Top

Alice Daeun Kim


Manjšine


video, instalacija, 2021

Manjšine je projekt, ki na eni strani izvira iz inherentne pristranskosti podatkov, strojnega učenja in umetne inteligence, po drugi strani pa iz možnosti obnove ogroženih vrst z uporabo tovrstnih orodij. Umetnica Alice Daeun Kim se v tem projektu osredotoča na tako imenovane »nižje« vrste, ki nikoli niso ali pa so zelo redko predmet javnega zanimanja pri naravovarstvenih kampanjah. Umetnica je z uporabo umetne inteligence vizualizirala gobo Tsukiyotake (lat. Lampteromyces japonicus) in dve algi (lat. Dictyosphaeria cavernosa and Coccophora langsdorfii), ki vse spadajo v kraljestvo gliv in morskih alg. Vse te vrste spadajo pod »nižje« vrste in so v Južni Koreji razvrščene na seznam ogroženih vrst.

Tekom svojega raziskovanja na Korejskem nacionalnem inštitutu za ekologijo je umetnica ugotovila, da je izjemno težko pridobiti vzorce posameznih primerkov za kakršnokoli nadaljnjo preiskovanje, saj te vrste živijo v odročnih krajih –  v notranjosti gore, nekje na obali otoka Jeju ali pa nekje v skalah Vzhodnega morja.

Pri nadaljnjem raziskovanju si je Alice zastavila vprašanje: »Kako izgleda, če skušamo z umetno inteligenco rekonstruirati primerke teh vrst?« Za izhodišče je vzela po eno sliko vsake vrste in uporabila AI Topaz gigapixel za generiranje zanimivih, distorziranih vizualnih podob.

Avtorske pravice: https://www.nie.re.kr/, National Institute of Ecology.

Foto: Damjan Švarc © KID KIBLA.