Top

Pete Jiadong Qiang


HiperTelesni Portal: Stratholme.GoStop


instalacija v mešani resničnosti, 2021

Stratholme.GoStop je vizualni roman v obliki igre v navidezni resničnosti (VR), ki raziskuje fizično-virtualni hibridni prostor med tovarno orožja na postindustrijskem območju severozahodne Kitajske in igro Warcraft III: The Frozen Throne. V tem delu umetnik raziskuje pojav oziroma subkulturo »fanovstva« (ang. »fandom«) v igričarstvu,  pri čemer Stratholme.GoStop gradi kot odprto večnivojsko igro, sestavljeno iz različnih 3D skenov, besedil, ilustracij, vizualnih kulturnih referenc in modificiranih 3D predmetov. Vsak nivo je zgrajen kot samosvoje virtualno okolje, ki ga lahko igralci_ke raziskujejo v svojem tempu, navsezadnje pa so spodbujeni k iskanju določenega, očesu podobnega portala, ki jih transponira na naslednji nivo igre. Z vsakim uspešnim napredovanjem na nov nivo igralec_ka dobi priložnost, da osvoji posebno izdajo umetniškega dela v obliki NFT (»nezamenljivi žeton«, ang. »non-fungible token«).

HiperTelesni Portal: Stratholme.GoStop je instalacija v mešani resničnosti, ki temelji na postindustrijskem kontekstu Maribora. Mariborski HiperTelesni Portal želi spodbuditi igralce_ke, da premislijo svoje lastno razumevanje »fanovstva« v igričarstvu;  subkulturnega fenomena, ki se pojavlja na področju različnih oblik pripovednih medijev, zlasti v kontekstu animeja, stripa, iger in grafičnih romanov (ACGN – anime, comics, games and novels; slo. anime, strip, igričarstvo in novele). Projekt postavlja pod vprašanje, kako se lahko subkultura »fanovstva«, ki vključuje domišljijo, kulturo, spomin in naklonjenost do različnih digitalnih tehnologij vizualizacije, animacije in socializacije, transponirajo v resnični svet, tako da oblikujejo specifične hibridne resničnosti, ki se križajo z virtualnimi tehnologijami in fizičnimi jazi. Z uporabo metod digitalne etnografije in avtoetnografije umetnik z delom HiperTelesni Portal: Stratholme.GoStop tako poskuša ustvariti virtualno-fizični prostor, ki odraža dejansko naravo »fanovstva« v igričarstvu  ̶  izkustveno prepletanje fizične participacije in digitalno spreminjanje nenehno nastajajočega neodvisnega univerzuma.

MOZILLA HUBS

https://hubs.mozilla.com/mjvso3E/

ARCHIVE OF OUR OWN

https://archiveofourown.org/works/32806924?view_adult=true

DISCORD

Pridružite se Stratholme.GoStop Discord serverju in se povežite s Stratholme.GoStop skupnostjo!

Foto: Damjan Švarc © KID KIBLA.


Pete Jiadong Qiang se za sodelovanje pri projektu zahvaljuje intervjujancem in sodelavcem Boxiau Zhangu, Jingzhi Wuju, Emmi in grannysmilkproductsplant.