Top

Tony Oursler


vesoljci so Moji prijatelji


navidezna resničnost, 2016

V pričujočem delu Tony Oursler raziskuje človeški um in osebno zgodbo. Gledalca_ko vabi, da sledi zgodbi Georga Adamskega, ki trdi, da je prvi človek na svetu, ki je videl nezemljane in se z njimi pogovarjal, ter celo obiskal druge planete.

Tony Oursler je vedno raziskoval in uporabljal sodobno tehnologijo tako v svojih umetniških delih kot tudi za vir navdiha. Umetniško delo v navidezni resničnosti je torej logično nadaljevanje njegove prakse. Vesoljci so moji prijatelji izhaja iz vsebinske linije, ki jo je Oursler ubral z večmedijskim projektom Neizogiben in neizmeren arhiv, prikazanim v Muzeju moderne umetnosti (MoMA) in Hesselovem muzeju umetnosti na Bard College v New Yorku, pri čemer raziskuje medsebojno povezane znake in simbole, ki zaznamujejo začetke t. i. fotografiranje neznanih letečih predmetov.

Glavni protagonist dela vesoljci so Moji prijatelji je poljski priseljenec prve generacije in ena izmed vodilnih osebnosti na področju »ufologije« ter domnevno prvi, ki je fotografiral neznani leteči predmet. Med prohibicijo v 30. letih 20. stoletja je George Adamski, ki je imel državno licenco za prodajo alkohola, z vinarstvom zaslužil majhno bogastvo. Po koncu prohibicije je Adamski izgubil donosni zaslužek in se z ženo Mary Shimbersky in nekaterimi bližnjimi prijatelji preselil na ranč v bližini kalifornijske gore Palomar, kjer so svoj čas posvetili študiju religije, filozofije in kmetovanja. Na tem območju je Adamski leta 1946 prvič videl veliko »matično ladjo« v obliki cigare. Leta 1947 je Adamski uspel fotografirati ladjo, leta 1950 pa je, potem ko je v preteklih letih videl več neznanih letečih predmetov, fotografiral, za kar je domneval, da je šest NLP-jev. Dve leti po tem, ko so Adamski in njegovi prijatelji na nebu v puščavi Kolorado opazili še en predmet v obliki podmornice, iz katerega se je izkrcala izvidniška ladja, je Adamskega poklical venuzijanski pilot imenovan Orthon. Po prvem srečanju z NLP-ji je Adamski začel predavati o svojih izkušnjah in paranormalnih dejavnostih.

Z dovoljenje umetnika in Khore Contemporary.

Foto: Damjan Švarc © KID KIBLA.