Top

Valerie Wolf Gang


Ljubezenski stroj

Globalni premiki v razvoju delovanja družbe in hkrati hiter odziv na nastalo pandemijsko situacijo so nas dobesedno čez noč potisnili v še večjo simbiozo življenja s sodobno tehnologijo in digitalnimi rešitvami, ki nam omogočajo virtualno prezenco ter tako kljub fizičnim omejitvam premikanja in medsebojne interakcije omogočajo nemoteno nadaljevanje našega vsakdanjega življenja, izobraževanja in poslovanja. Človek pa je še vedno fizično in socialno bitje, kar ustvarja določene problematike, omejitve in pomisleke, da bi lahko nadomestili ali našli rešitve, ki bi zadovoljile vse osnovne človekove potrebe. Eden od njih je primarni človeški dotik. Valerie Wolf Gang se v raziskovalnem projektu Ljubezenski stroj pogloblja v omenjeno problematiko in s pomočjo sodobnih novih medijskih tehnologij išče fizični odziv na prvinski občutek ljubezni. Ljubezni do sočloveka, do partnerja, do prijateljev, družine in hkrati potešitve socialnega fizičnega druženja v “realnih prostorih”.

Za raziskovanje psiholoških procesov umetnica uporablja različna orodja navidezne, razširjene, mešane resničnosti, umetne inteligence in drugih razvijajočih se novomedijskih tehnologij. Zanima jo, kaj se zgodi z ljubezenskimi občutki ljudi in medsebojno interakcijo v primeru, ko v odnosu primanjkuje katerega izmed elementov, v tem primeru fizičnega dotika, ko naše vsakdanje socialno življenje redno poteka predvsem skozi virtualna srečanja, torej brez telesnega stika z drugimi.

Intermedijski projekt Ljubezenski stroj tako v sodobni tehnologiji išče nadomestek odsotnosti čutnega zaznavanja ter ponuja možne rešitve in alternative, ki bi nadomestile ta pomemben segment našega obstoja, hkrati pa odpira vprašanja širši javnosti o posledicah trenutnih globalnih sprememb in adaptacij življenjskega sloga, saj smo se znašli na prelomni točki, ko se briše meja med realnostjo in virtualnostjo. Glavno vprašanje je, ali smo na takšne spremembe zares pripravljeni. So naši možgani sploh sposobni dohajati vse hitrejši razvoj novih tehnologij, ki  nas  postavljajo na prag tehnološke singularnosti? Singularnosti, ki z eno nogo že globoko stopa čez prag in v svoji virtualnosti pripoveduje o trenutku, ki ga doživlja marsikatera oseba v današnjih časih: “Zaljubila sem se v način, kako si se me dotaknil, brez da bi uporabil svoje roke.”

Programski razvijalec: Žiga Pavlovič

instaLOVeMACHINE

Covid-19 Limited Edition

Leto 2020, ki nas je poneslo še korak bližje tehnološki singularnosti, je poskrbelo za vetrovno obdobje digitalne prezence in fizičnega distanciranja. Raziskovalni intermedijski projekt LOVE MACHINE tako v sodobni tehnologiji išče nadomestek odsotnosti čutnega zaznavanja ter ponuja možne alternative, ki bi nadomestile ta pomemben segment našega obstoja: človeški dotik in fizično bližino. Umetnica Valerie Wolf Gang skozi projekt išče rešitve in odpira vprašanja širši javnosti o posledicah trenutnih globalnih sprememb in adaptacij življenjskega sloga, saj smo se znašli na prelomni točki, ko se briše meja med realnostjo in virtualnostjo. Glavno vprašanje tega trenutka kaže je ali smo na takšne spremembe zares pripravljeni in ali so naši možgani sposobni dohajati vse hitrejši razvoj novih medijev.

Ker trenutne socialno-politične razmere ne omogočajo fizičnega stika javnosti z umetniškim delom, je umetnica razvila del projekta, ki ga je poimenovala “instaLOVeMACHINE”, v smeri digitalnega približevanja in stika z občinstvom: javnost skozi virtualne svetove lahko vstopa v projekt in dobesedno “začuti objem umetnice”. Instantna rešitev, instantni LOVE MACHINE (Ljubezenski stroj).

S tehnologijo obogatene resničnosti in platforme Instagram lahko uporabniki doživijo njen virtualni objem ter hkrati posnamejo svoj odziv in interakcijo z umetnico ter umetniškim projektom LOVE MACHINE. Interakcija, virtualni objemi in pristni odzivi bodo tako postali del digitalne zbirke, ki bo pripovedovala zgodbo obdobja, ko smo  se “čutili in ljubili skozi digitalne ekrane”. V upanju, da bomo v prihodnosti spet čutili drug drugega in se še mnogokrat usedli za isto mizo, brez obraznih pokrival in (digitalnih) vmesnikov med nami.