Top

Valerie Wolf Gang

Valerie Wolf Gang (1990, Ljubljana) je multimedijska umetnica, filmska režiserka, videastka, transdisciplinarna umetniška raziskovalka in mentorica. Njena dela se osredotočajo na ideje, ki stojijo za človeškimi izkušnjami. To so predvsem vidiki zavesti in odsevi družbenih konfliktov, ki izhajajo iz političnih predpisov in omejitev. Raziskuje predvsem odnos med človekom in tehnologijo, navdihuje pa jo povezava med živo in neživo naravo in večplastnostjo človeškega značaja.

Njena dela so bila predstavljena na mnogih skupinskih in samostojnih razstavah. Prejela je številne mednarodne štipendije in nagrade (npr. nagrado Ivane Kobilice, Državno filmsko nagrado Vesna, nagrado Alumnus Optimus, delovno štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, nagrado Restart, Roberto Cimmeta Grant France, Kultur Einer Digitalstadt Grant Nemčija, KulturKontakt Grant Austria itd.). Je članica mednarodnega umetniškega kolektiva Spielraum Ensamble, raziskovalne enote Famul VideoLab, Društva Slovenskih Režiserjev, Društva Likovnih Umetnikov Ljubljana in Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije. Je ustanoviteljica UV Arthouse, ki producira eksperimentalne filme, video instalacije in raziskuje področje sodobne tehnologije ter interaktivnih multimedijskih umetniških praks na stičišču znanosti in umetnosti.

Ob avtorski umetniški produkciji in raziskovanju tudi predava o sodobnih umetniških praksah ter filmski industriji v sodelovanju z različnimi institucijami (na dodiplomskem in podiplomskem študiju Univerze v Novi Gorici izvaja predmet “Eksperimentalna forma”; je mentorica EU programa »Razvoj komunikacijskih kompetenc prek kulturno-umetniške izobrazbe« na Univerzi na Primorskem; v sodelovanju z različnimi kulturni institucijami, kot so ŠKUC, Kinodvor, SCCA, Kinoteka in Bobri, pa izvaja različne tečaje in delavnice) in je doktorska kandidatka na Slovenski Akademiji znanosti in umetnosti. Od leta 2018 je strokovna sodelavka Inštituta za likovno umetnost na Dunaju, obenem pa sodeluje tudi s tamkajšnjo Akademijo za likovno umetnost. Leta 2020 je prejela štipendijo Centra za ustvarjalnost za produkcijo interdisciplinarne platforme, ki povezuje dejavnosti in razvoj kulturnega in ustvarjalnega sektorja, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. Wolf Gang je bila članica žirije na več mednarodnih festivalih filma in novih medijev, prav tako pa je članica znanstvenega odbora »Scientific Committee of International Conference on Computation, Communication, Aesthetics & X«.