Top

Jakob Kudsk Steensen

Jakob Kudsk Steensen (r. 1987, Danska) v potopitvenih instalacijah mešanih resničnosti združuje fizične, virtualne in imaginarne pokrajine. S prostorsko specifičnim in t i. slow media pristopom predstavlja in na novo zamišlja zgodbe spregledanih ekosistemov in pozabljeno naravno zgodovino. Ukvarja se s prepletanjem domišljije,

Jakob Kudsk Steensen (r. 1987, Danska) v potopitvenih instalacijah mešanih resničnosti združuje fizične, virtualne in imaginarne pokrajine. S prostorsko specifičnim in t i. slow media pristopom predstavlja in na novo zamišlja zgodbe spregledanih ekosistemov in pozabljeno naravno zgodovino.

Ukvarja se s prepletanjem domišljije, tehnologije ter ekologije in raziskuje, kako se ljudje povezujejo z naravnim svetom na čustveni ravni. Njegove potopitvene instalacije popeljejo občinstvo na globoko čutno in meditativno potovanje. Steensena so poimenovali ‘digitalni vrtnar’; njegovo delo namreč izhaja iz ideje, da se tehnologija in narava eksponentno spreminjata hitreje, kot lahko mi to dojemamo. Danes je bolj kot kdajkoli pomembno, da se znova povežemo z utripi in energijami zemlje ter geoloških časovnih tokov.

Njegova dela so nastala v sodelovanju z umetniki, znanstveniki in naravoslovnimi muzeji, kot so; Michael Riesman, glasbeni direktor ansambla Philip Glass, arhitekt David Adjaye in Prirodoslovni muzej v New Yorku in Londonu.

Umetnik je sodeloval v rezidencah, vključno z Fundacijo Luma v Franciji, La Becque v Švici, Bemis Art Centra in MASS MoCA v ZDA, kar mu je po več mesecih obsežnih raziskav, sodelovanja in terenskega dela omogočalo razvoj in izgradnjo lastnih novih virtualnih in prizemnih vesolj.

Jakob je bil finalist nagrade Future Generation Art Prize na Beneškem bienalu 2019. Leta 2019 je za Serpentine Augmented Architecture ustvaril delo The Deep Listener za Google Arts and Culture. Je prejemnik nagrade za najboljše VR grafike za RE-ANIMATED (2019) na Cinequest Festivalu za tehnologijo in kino, Prix du Jury (2019) v Les Rencontres Arles, Webby Award – People’s Choice VR (2018) in nagrade Games for Change Award – Most Innovative (2018).