Top

Tina Gorjanc

Tina Gorjanc je raziskovalka, oblikovalka in svetovalka, specializirana za raziskovanje materialov, trendov in razvoj spekulativnih scenarijev. Najbolj prepoznavna je po svojem delu, ki združuje prakse spekulativnega in kritičnega oblikovanja izdelkov s pomočjo znanstvenih postopkov. Njena ustvarjalna praksa je pritegnila pozornost nekaterih

Tina Gorjanc je raziskovalka, oblikovalka in svetovalka, specializirana za raziskovanje materialov, trendov in razvoj spekulativnih scenarijev. Najbolj prepoznavna je po svojem delu, ki združuje prakse spekulativnega in kritičnega oblikovanja izdelkov s pomočjo znanstvenih postopkov. Njena ustvarjalna praksa je pritegnila pozornost nekaterih največjih medijskih podjetij, saj je sodelovala z uveljavljenimi mednarodnimi institucijami in organizacijami po vsem svetu.

Leta 2012 je diplomirala na Nararavoslovnotehniški fakulteti na Univerzi v Ljubljani, za svoj diplomski projekt je prejela nagrado A Silver Design Award v kategoriji Moda, tekstil in oblačila, kar jo je, v isti kategoriji, uvrstilo med deset vodilnih uveljavljajočih se svetovnih oblikovalcev leta 2017/2018. Med magistrskim študijem na Central Saint Martinsu je prejela nagrado Mullen Lowe Nova, štipendijo, ki jo za izjemne dosežke podelijo petim vrhunskim študentom.

Po diplomi je izzivalna narava njenega projekta pritegnila pozornost nekaterih največjih časopisnih hiš, med njimi tudi The Guardian in New York Times, pa tudi revij, kot so Dezeen, Motherboard in Trend Tablet, kjer se prepletata oblikovanje in znanost. Medijska izpostavljenost jo je postavila ob bok vodilnih promotorjev kritičnega in spekulativnega oblikovanja ter jo hkrati uveljavila kot dejavno zagovornico bioetike, biološke trajnosti in biooblikovanja.

Tina je imela privilegij predstaviti svoja dela na več prireditvah in razstavah po vsem svetu, vključno z Biofabricate New York 2016, Most Contagio 2016, London Design Festival 2016 in 2018, Demo-Adi Barcelona 2017, Echo Dubai 2017, Eye of Gyre Japan 2018, E-Cuerpo Mexico 2018 in 2019, dunajski bienale 2019 in mnogimi drugimi.

Maja 2017 je za svoje trenutno delo prejela nagrado A Silver Design Award for Public Awareness, Voluntarism and Society Design. Njeno delo je bilo predstavljeno v novi televizijski nadaljevanki, ki jo je septembra 2017 lansirala javna francosko-nemška TV-mreža ARTE in je posvečena novim talentom na področju inovativnega oblikovanja.

Tina trenutno dela na naročniških projektih, katerih cilj je porušiti trenutni netrajnostni in neetičen model, ki ga modna industrija trenutno uporablja, z uvajanjem pionirskih alternativnih pristopov v različne sektorje modne industrije. Je tudi gostujoča predavateljica na Central Saint Martins v Londonu – eni vodilnih kreativnih izobraževalnih ustanov na svetu, kjer poučuje predmet Prihodnosti materialov.