Top

Iz arhiva Postaje DIVA: Telo in identiteta

Četrtek / 20.05.2021 /  7:00pm  @ kiblix.org/streaming

Gostje: Uršula Berlot, Sara Bezovšek, Aleksandra Saška Gruden, Jasna Hribernik in Saša Spačal

Izbor del iz arhiva, ki ga je pripravila Vesna Bukovec, je ponudil sprehod od mikro pogleda na delce telesa, ki so vidni samo s pomočjo digitalne tehnologije (Bodyfraction), preko možnosti izkušnje razpršene identitete v VR prostoru (Liminoid), spletne identitete in nasilja (Cyberstalking), zakrivanja obraza (Avtoportret) – danes ga lahko mislimo tudi kot varovanje osebne identitete – do izgube identitete v makro pogledu na skupino ljudi (Tense present: Šum fotonov), ki jih ne dojemamo več kot posameznike z lastno zgodbo, ampak kot piksle, ki se razkrajajo v medijsko posredovani podobi. Preplet razvojnih možnosti za človeka in družbo, ki nam jih ponuja tehnologija, se postavlja nasproti različnim vrstam zlorab. Po ogledani projekciji je sledil pogovor selektorice Irene Borić z umetnicami ter sodelavko Postaje DIVA Vesno Bukovec.

Spletne video projekcije
Iz arhiva Postaje DIVA

V sodelovanju s Postajo DIVA, digitalnim video arhivom iz Ljubljane, pripravljamo serijo spletnih video projekcij na temo računalniške in spletne umetnosti, dojemanja telesnosti v virtualnem okolju in posredovanih občutkov. Namen spletnih projekcij je seznaniti se z deli iz digitalnega arhiva, spoznati posamezne avtorice in avtorje ter ustvariti prostor za skupni premislek, diskusijo in izmenjavo znanja. Posamezni dogodek bo temeljil na izboru (tudi starejših) del iz arhiva Postaje DIVA in pogovoru z avtoricami in avtorji. Izhajajoč iz spletnega konteksta dogodkov bo poudarek na delih, s katerimi bi želeli odpreti razpravo o novi realnosti percepcije umetnosti skozi digitalno izkušnjo. Pogovore bosta moderirali Irena Borić in Vesna Bukovec.

Spletni prenos vseh srečanj boste lahko spremljali na https://kiblix.org/streaming.

Postaja DIVA je spletni in fizični arhiv, ki ga SCCA-Ljubljana razvija od leta 2005 z namenom raziskovanja, dokumentiranja, arhiviranja in predstavljanja umetniškega filma, videa in novomedijske umetnosti. Temelji na zbiranju video materialov v okviru razširjenega pojma nacionalnega konteksta in vključuje umetnice in umetnike, ki delujejo v slovenskem in/ali mednarodnem prostoru.

http://www.e-arhiv.org/diva/

Produkcija: KID KIBLA in SCCA-Ljubljana/Postaja DIVA