Top

Jakob Kudsk Steensen


RE-ANIMIRANO


video instalacija in navidezna resničnost, 2018–2019

RE-ANIMIRANO, video instalacija in virtualna resničnost umetnika Jakoba Kudska Steensena, raziskuje izumiranje, ohranjanje in nesmrtnost. Delo temelji na umetnikovi raziskavi že izumrle ptice Kaua’i ʻōʻō, pogovorih z ornitologom H. Douglasom Prattom ter na terenskem delu in raziskavah arhiva Ameriškega prirodoslovnega muzeja v New Yorku.

Umetnik je iz 3D skeniranega organskega materiala in arhivskega zvoka ptičjega paritvenega klica (posnetega leta 1975) ustvaril nov svet: prostrano fotorealistično pokrajino, ki je namenjena gledalčevemu raziskovanju. Okolje se odziva na nenehno razvijajočo se algoritemsko glasbo Michaela Riesmana, glasbenega direktorja zasedbe Philip Glass Ensemble, ter na dihanje in glasove občinstva. RE-ANIMIRANO je poetična refleksija človekovega odnosa do narave, ki jo človeška dejanja nepopravljivo in trajno spreminjajo.

Kurator Toke Lykkeberg, direktor Centra za sodobno umetnost Tranen, je zapisal:
Zadnja ptica Kaua’i ʻōʻō je poginila leta 1987; tako je izumrla tudi vrsta. Njen paritveni klic, ki je bil prvič posnet leta 1975, kasneje pa digitaliziran v Ornitološkem laboratoriju v New Yorku, je bil leta 2009 objavljen na platformi YouTube. Od takrat so si paritveni klic ptice Kaua’i ʻōʻō, ki zaman kliče partnerja, poslušalci predvajali več kot polmilijonkrat. Eden teh je tudi danski umetnik Jakob Kudsk Steensen, rojen istega leta, kot je ptica izumrla. RE-ANIMIRANO, njegova največja samostojna razstava doslej, je umetnikov odziv na omenjeno melodijo in hkrati njena oživitev, saj gre za rekonstrukcijo prvotnega habitata havajskega otoka Kaua’i v povsem novi, distorzirani različici.

V zadnjih nekaj letih se je Jakob Kudsk Steensen uveljavil predvsem na področju virtualne resničnosti, v kateri se prepletajo sodobne vizualne umetniške prakse in film, pri čemer umetnikovo delo vselej temelji na praksah sodelovanj. Kudsk Steensen s tem projektom interpretira animacijo kot obliko re-animacije mrtvega materiala, ki mu vdahne novo življenje.

RE-ANIMIRANO na meditativnem nivoju problematizira naš paradoksalni tehno-znanstveni razvoj. Vedno radikalnejše poseganje človeka v naravo je sprožilo procese, ki jih človeštvo ne more več nadzorovati, kar vzbuja strah pred vse bolj usodnimi naravnimi katastrofami, hkrati pa upanje na vstajenje in večno življenje.

Vse to se zrcali na umetnikovem otoku, ki je hkrati pokrajina iz sanj in tudi nočnih mor. Kot digitalni vrtnar je umetnik zbral široko paleto rastlin in živali, ki jih je z uporabo algoritmov programiral in z njimi naselil otok. Virtualna pokrajina tako postane privlačen ekosistem, napolnjen z vodo, svetlobo, rastlinami, s pticami, ribami in žuželkami, ter biotehnološki laboratorij za ponovno oživljeno, groteskno predimenzionirano ptico.

RE-ANIMIRANO se potopi v zgodovino pet milijonov let starega vulkanskega otoka. Ta pacifiški otok je znan po svojih endemičnih živalskih vrstah, kot je Kauaʻi ʻōʻō. Virtualni otok je študija pospeševanja ekološke krize; je mikrokozmos množičnega izumrtja, pogosto predstavljen kot šesti v zgodovini Zemlje – od izumrtja dinozavrov pred šestinšestdeset milijoni let. To je zgodba o otoku, ki so ga po prihodu kapetana Jamesa Cooka leta 1778 preplavili zahodni raziskovalci, misijonarji, kolonialisti in znanstveniki. Medtem ko so se zahodni obiskovalci oziroma raziskovalci s svojim delom zapisali v zgodovino, je raznoliko življenje na otoku zaradi vdora virusov in invazivnih vrst utrpelo precejšnjo škodo. Komarji so kot prenašalci smrtno nevarnih prenosljivih bolezni prisilili vrsto Kauaʻi ʻōʻō k umiku v gore, kjer je zaradi vse pogostejših orkanov gnezdenje postalo skorajda nemogoče. RE-ANIMIRANO je torej zgodba o ptici, ki je izumrla v 20. in vstala v 21. stoletju.

RE-ANIMIRANO neposredno izpostavi še različne načine, s katerimi so raziskovalci vplivali na okolje, ki so ga preučevali. Tudi Kudsk Steensenova celostna fotorealistična različica vulkanskega otoka je distorzirana podoba pokrajine, na katero so vplivale umetnikove lastne vizije. Je virtualna pokrajina, ki jo preganja lastna preteklost, hkrati pa jo oblikujejo predstave o njeni prihodnosti. V RE-ANIMIRANO se srečata in združita simulirani pacifiški otok Kaua’i in razstavni prostor. Postavitev izvira iz umetnikove prakse na presečišču med virtualnimi in resničnimi svetovi, ki drug na drugega vplivajo in se v nekaterih pogledih že skoraj popolnoma zlivajo. Virtualni otok spominja tudi na računalniške simulacijske modele, ki jih podnebni znanstveniki uporabljajo za napovedovanje prihodnjih podnebnih scenarijev življenja na Zemlji.

RE-ANIMIRANO je rezultat obsežnega terenskega dela z zbiranjem in 3D skeniranjem flore in favne ter številnih sodelovanj s strokovnjaki. Ameriški prirodoslovni muzej je umetniku omogočil dostop do že omejenega arhiva, kjer je Kudsk Steensen raziskoval in fotografiral primerke ohranjenih ptic Kaua’i ʻōʻō, zbranih konec 19. stoletja. Michael Riesman, glasbeni direktor zasedbe Philip Glass Ensemble, je za element virtualne resničnosti napisal nenehno spreminjajočo se algoritemsko partituro. Umetnikovi kolegi, ki delujejo na področju tehnologij navidezne resničnosti in oblikovanja izkušenj, so vizualizirali paritveni klic ptice in razvili sistem, ki dihu in glasu občinstva omogoča, da organsko vplivata na virtualno atmosfero. Kudsk Steensen se je z ornitologom H. Douglasom Prattom pogovarjal o njegovih razmišljanjih in spominih na Kauaʻi ʻōʻō, ki jih je tudi sam naslikal.

RE-ANIMIRANO, 2019, zajem zaslona iz navidezne resničnosti.

Foto: Damjan Švarc © KID KIBLA.


Ustvarjalec, producent in glavni razvijalec: Jakob Kudsk Steensen
Skladatelj in glasbeni direktor: Michael Riesman
Koproducenta: Toke Lykkeberg Nielsen in Center za sodobno umetnost Tranen
Glasbeni tehnični direktor in avdioprogramer: Jerry Smith
Optimizacija likov: Jeremy Thompson, 2Nstudio
Pomoč pri programiranju in zvočna interaktivnost: Todd Bryant
Vizualizacija ptičjega petja: Andy Thomas
Pomoč pri raziskavah: Ameriški prirodoslovni muzej, New York
Raziskovalna sodelavka: Jazia Hammoudi

Projekt je nastal s podporo Danskega sveta za umetnost, fundacije Bikuben, Harvestworks, Mana Contemporary in Artist Alliance.
RE-ANIMIRANO je produkcija in last družbe Erratic Animist LLC, katere vodja in ustanovitelj je Jakob Kudsk Steensen.