Top

Odprtje mednarodne skupinske razstave: Virtualni svetovi danes

Petek / 01.10.2021 /  7:00pm  @KIBLA PORTAL

V petek, 1. 10., vas ob 19. uri vabimo na razstavišče KIBLA PORTAL, ko z drugim sklopom projektov mednarodnih umetnikov zaokrožujemo razstavo KIBLIX 2021: Virtualni svetovi danes.

Ob že razstavljenih delih bodo tokrat na ogled tudi računalniško generiran video Blodeča Mandala Lu Yang, umetno inteligentni robot Amygdala z instalacijo Calyx Marca Donnarumme, digitalna modna kolekcija GLOBINA Amber Jae Slooten in The Fabricant, instalacija v mešani resničnosti HiperTelesni Portal: Stratholme.GoStop Peta Jiadonga Qianga, navidezna resničnost vesoljci so Moji prijatelji Tonyja Ourslerja, čutna izkušnja poezije in plesa v navidezni resničnosti Noččč Weronike M. Lewandowske in Sandre Frydrysiak,, interaktivna instalacija Prelet svetlobe kolektiva Compiler, video igra Katera je tvoja resnica? Dorijana Šiška in Sare Bezovšek, svet v virtualni resničnosti za platformo Sansar MetaVrt Sfera5 Tanje Vujinović ter prvoosebni 360° videi Gledajoči jaz Drugi Marka Farida.

Razstava vključuje tudi projekte, ki smo jih predstavili že v preteklih mesecih: navidezno resničnost in video instalacijo RE-ANIMIRANO Jakoba Kudska Steensena, participatorni projekt v obogateni resničnosti Skiljelinjer (Linije razmejitve) umetniško-oblikovalskega studia Untold Garden in Sebastiana Dahlqvista, kratki animirani film Kako izginiti kolektiva Total Refusal, video performans Privzeta nastavitev Daniela Hanzlíka, intermedijsko postavitev Tretja krajina Nike Erjavec, generativno avdio-vizualno sliko Avtoportret Tadeja Droljca, prostorsko instalacijo Svet je bil zame skrivnost, ki sem jo želel spoznati Emirja Šehanovića ter spletni performans Nokturno v črni in zlati tandema ATOM-r v sodelovanju z umetnikom Abrahamom Avnisanom.

KIBLIX 2020–2021 se je po večmesečnem spletnem dogajanju v mesecu juliju preselil v fizični prostor največjega neodvisnega razstavišča sodobne umetnosti v Sloveniji, KIBLA PORTAL v Mariboru. Kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Živa Kleindienst, Tadej Vindiš, Peter Tomaž Dobrila in Aleksandra Kostič, v središče letošnje edicije festivala KIBLIX postavlja vprašanje: kateri in kakšni so virtualni svetovi danes?

Mednarodna skupinska razstava prinaša kritični pregled sodobnih virtualnih prostorov skozi serijo inovativnih umetniško-raziskovalnih projektov na področju najnovejših tehnologij virtualne, obogatene in mešane resničnosti.

Na dan odprtja razstave vam je na voljo brezplačni povratni prevoz iz Ljubljane. Odhod iz Ljubljane je ob 17:00, odhod iz Maribora pa ob 21:30. Prijave sprejemamo do 29. septembra na e-naslov  kibla@kibla.org.

Razstava sovpada z obletnico ustanovitve MMC KIBLA – v 25 letih od multimedije do virtualne resničnosti.

Vstop je prost. Razstavo si lahko ogledate v skladu s PCT protokolom in priporočili NIJZ.

KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek, od 15. do 17. ure ali po dogovoru (kibla@kibla.org).