Top

Mednarodna skupinska razstava: Virtualni svetovi danes

Sreda / 07.07.2021 /  7:00pm  @KIBLA PORTAL

KIBLIX 2020–2021 se po večmesečnem spletnem dogajanju seli tudi v fizični prostor največjega neodvisnega razstavišča sodobne umetnosti v Sloveniji, KIBLA PORTAL v Mariboru. Kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Živa Kleindienst, Tadej Vindiš, Peter Tomaž Dobrila in Aleksandra Kostič, v središče letošnje edicije festivala KIBLIX postavlja vprašanje: kateri in kakšni so virtualni svetovi danes?

Mednarodna skupinska razstava prinaša kritični pregled sodobnih virtualnih prostorov skozi serijo inovativnih umetniško-raziskovalnih projektov na področju najnovejših tehnologij virtualne, obogatene in mešane resničnosti.

V prvem sklopu razstave so na ogled virtualna resničnost in video instalacija RE-ANIMIRANO Jakoba Kudska Steensena, virtualni svet za VRChat in instalacija MetaVrt Sfera4: Klub Tanje Vujinović, participatorni projekt v obogateni resničnosti Skiljelinjer (Linije razmejitve) umetniško-oblikovalskega studia Untold Garden in Sebastiana Dahlqvista, kratki animirani film Kako izginiti kolektiva Total Refusal, video performans Privzeta nastavitev Daniela Hanzlíka, intermedijska postavitev Tretja krajina Nike Erjavec, generativna avdio-vizualna slika Avtoportret Tadeja Droljca, prostorska instalacija Svet je bil zame skrivnost, ki sem jo želel spoznati Emirja Šehanovića ter spletni performans Nokturno v črni in zlati tandema ATOM-r v sodelovanju z umetnikom Abrahamom Avnisanom.

V poletnih mesecih razstavo dopolnjujemo s posameznimi projekti umetnikov in umetnic, ki delujejo na področju tehnologij razširjene resničnosti. Razstavo bomo v celoti zaokrožili z drugim sklopom projektov, ki jih bomo predstavili 25. septembra, celotna postavitev pa bo na ogled do konca meseca novembra 2021.

Razstava sovpada z obletnico ustanovitve MMC KIBLA – v 25 letih od multimedije do virtualne resničnosti.

Vstop je prost. Razstavo si lahko ogledate v skladu s priporočili NIJZ.

KIBLA PORTAL, Valvasorjeva 40, 2. nadstropje, Maribor.
Odpiralni čas: ponedeljek–petek, od 15. do 17. ure ali po dogovoru (kibla@kibla.org).

< Jakob Kudsk Steensen, RE-ANIMIRANO, 2018–19, VR in video instalacija. Fotografija postavitve, KIBLA PORTAL. Foto: Damjan Švarc © KID KIBLA.